Ar-Ge

AR-GE FAALİYETLERİ

Üniversitemiz hastanesinde yatan Covid-19 yoğun bakım hastalarında mekanik ventilasyonda kullanılan maskelere artan ihtiyacı karşılamak üzere Ar-Ge faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede etkin ve ucuz maske üretimi için piyasada halihazırda farklı amaçlarla kullanılan tam yüz maskelerinin modifye edilerek ventilasyon cihazlarına adaptasyonu amaçlanmıştır. Maskelerin modifiye edilmesi için öncelikle 3-D bilgisayar tasarımları yapılmış daha sonra 3-D printer kullanılarak aparatlar üretilmiştir. Ayrıca, hasta tarafından dışarı solunan havanın virüs yükünün engellenmesi/azaltılması amacıyla nefes verilen kısma filtre takılabilecek bir tasarım gerçekleştirilmiştir. Bu sayede yoğun bakımda çalışan sağlık personelinin güvenliği arttırılması amaçlanmıştır. Ar-Ge çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
 
Covid-19 insanlar arasında yakın temas ve damlacıklarla bulaşmaktadır. Sağlık çalışanlarımız bulaşı riski açısından en yüksek risk kapsamında bulunmaktadır. Hekimlerimize, hemşirelerimize ve korona virüsle mücadelede etkin rol alan tüm sağlık çalışanlarına COVID-19 bulaşı riskinin azaltılması büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede koruyucu maskelerde güvenliğin arttırılması amacıyla 3-D modelleme yapılarak hepa/ultra hepa filtre takılmasına uygun filtre aparatları geliştirilmiştir. Ar-Ge çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
 
Edirne Başsavcılığı ve Edirne Açık Ceza Evi müdürlüğünden gelen talep doğrultusunda ceza evinde ürettikleri tek kullanımlık maskelerin analizleri taramalı elektron mikroskobunda (SEM) gerçekleştirilmiştir. SEM analizleri sonucunda üretilen maskelerin gözenek boyutları belirlenmiştir. Maskelerin hijyenik olarak üretilmesi ve paketlenmesi konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca üretilen maskelerde bulunabilecek virüslerin yok edilmesi amacıyla nasıl bir ısıl işlem yapabilecekleri konusunda araştırma yapılmıştır. SEM analizleri sonucunda virüs yükünün azaltılmasında etkili ancak maske yapısına zarar vermeyen sıcaklık ve süre normları belirlenmiştir. Bu sıcaklıkların belirlenmesinde COVID-19 ile yapılan bilimsel çalışmalar baz alınmıştır. Bu analizler ve Ar-Ge çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
 
Trakya Üniversitesi ve Edirne İlinin artan dezenfektan ihtiyacını karşılamak üzere Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü tarafından Ar-Ge çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda üretilen dezenfektanın antimikrobiyal etkinliği TÜTAGEM tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir. Etkinliği saptanan bu dezenfektan Trakya Üniversitesi Kimya Bölümü tarafından üretilerek ve ücretsiz olarak talep eden kurum/kuruluşlara verilmektedir.
 
HABERLER ve DUYURULAR

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN, COVİD-19 İLE MÜCADELEDE İKİ ÖNEMLİ KATKI DAHA…

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-nden--covid-19-ile-mucadelede-iki-onemli-katki-daha

27 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, COVID-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ÜRETTİĞİ KORUYUCU EKİPMANLARIN KAYNAK KODLARINI PAYLAŞIMA AÇTI

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi--covid-19-ile-mucadele-kapsaminda-urettigi-koruyucu-ekipmanlarin-kaynak-kodlarini-paylasima-acti-

22 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU’NDAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KORUYUCU MASKE DESTEĞİ

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-ipsala-meslek-yuksekokulu-ndan-saglik-calisanlarina-koruyucu-maske-destegi

13 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, DALIŞ MASKESİ KULLANILARAK YOĞUN BAKIM MASKESİ ÜRETİLDİ…

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-nde--dalis-maskesi-kullanilarak-yogun-bakim-maskesi-uretildi

9 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KİMYA BÖLÜMÜ’NDEN DEZENFEKTAN ÜRETİMİ…

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-kimya-bolumu-nden-dezenfektan-uretimi

7 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÜRETİLEN KORUYUCU MASKELERİN TESLİMATI BAŞLADI

 

https://www.trakya.edu.tr/news/trakya-universitesi-nde-uretilen-koruyucu-maskelerin-teslimati-basladi-

6 Nisan

Bu içerik 30.04.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 358 kez okundu.