Üretim

SARF MALZEMESİ, MAKİNE- TEÇHİZAT ÜRETİMİ

a.       Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünce 1000 Adet cerrahi maske üretimi yapılmıştır.

b.      Üniversitesimiz Fen Fakültesi Kimya Bölümünde Dezenfektan Elde Edilmektedir.

Üniversitesimiz Fen Fakültesi Kimya Bölümü Laboratuarlarında 29 Mart 2020 tarihinden itibaren dezenfektan üretimine başlandı. HClO (Hipokloröz) asidin 200ppm/L konsantrasyonunda laboratuvar şartlarında gönüllü çalışan öğretim üyeleri tarafından elde edilmiştir. NaClO’nun HCl asidi ile asitlendirilmesi ve pH değerinin nötr hale getirilmesi ile elde edilmektedir. Hipokloröz asit kokusuz olması, çok düşük konsantrasyonda bile (40ppm/L üzerinde) virüs ve bakteriler karşı etkili olması, püskürtülen ortamda herhangi bir leke bırakmaması, literatür çalışmalarına göre çamaşır suyundan 80 kat daha etkili olması ve insan organizmasının kendisinin de üretmesinden dolayı da insana da zarar vermemesi bu dezenfektanın üretmemizi sebep olmuştur. Dezenfektan için günlük üretim 500L ile başlanmış ve ihtiyaca göre 8 ton/gün’e kadar çıkarılmıştır. Edirne Valiliği ile Üniversitemizin Trakya Kalkınma Ajansından da destek alarak sentezlenen dezenfektan Edirne’deki tüm hastaneler, işyerleri, karantinaya alınan bölgeler, belediyeler, gümrük kapıları, yurtlar, askeriye kışlaları, sağlık ocakları, hapishaneler başta olmak üzere merkez ve ilçelerde bulunan tüm kamu kuruluşlarına dağıtılmıştır. Ayrıca il özel idaresi Edirne ve ilçelerindeki sitelere ve işyerlerine 6600 adet püskürtme makinesi ile birlikte dağıtmış ve halihazırda talep eden yerlere de ücretsiz bu dezenfektandan verilmiştir. Bu güne kadar Edirne İl Özel İdaresine 44.500L, Edirne 1. Murat Devlet Hastanesine 7.000L, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 4.600L, Uzunköprü Belediyesine 2.650L, Keşan Belediyesine 1.900L, Kredi Yurtlara 1050L, Edirne’deki Sağlık Ocaklarına 800L, Askeriye kışlasına 500L olmak üzere toplam 63 ton dezenfektan elde edilmiştir. Üniversitesimiz Fen Fakültesi Kimya Bölümü Laboratuvarlarında ayrıca 20 Nisan 2020 tarihinden itibaren el dezenfektanı da üretilmeye başlanmıştır. %65 Etil Alkol, %5 İsopropil Alkol, %2.5 gliserin ve geri kalanı da saf su ile tamamlanarak el dezenfektanı elde edilmektedir. Bu güne kadar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 300L ve Edirne İl özel idaresine 2000L olmak üzere toplam 2.300L el dezenfektanı üretilmiştir. İl özel idare bu dezenfektanlar kamu kuruluşlarına ve yoğun çalışılan iş yerlerine dağıtmaktadır. Her iki dezenfektanın günlük üretimi artarak devam etmektedir.

c.       Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan sağlık personelinden gelen talepler ve ihtiyaçla doğrultusunda Covid-19 yoğun bakım hastalarında kullanmak yoğun bakım maskeleri üretilmiştir. Bu amaçla piyasada bulunan tam yüz dalış maskelerine 3 boyutlu yazıcıları kullanarak mekanik ventilasyona olanak sağlayan özel ve aparatlar geliştirilmiştir. Ayrıca, maskelerinin üst kısmında yer alan ve birbirinden ayrı olan oksijen giriş ve karbondioksit tahliye kısmı bulunmaktadır. Karbondioksit salınımının gerçekleştiği tahliye kısmına filtre takılabilecek şekilde tasarım yapılmıştır. Maskeye filtre takılması ile havanın doğrudan dışarıya salınımı ve COVID-19 bulaş riski en aza indirilmiştir.
COVID-19 ile mücadele eden sağlık çalışanlarının güvenliğinim arttırılması amacıyla, koruyucu maskeler üzerinde kullanabilecek ek bir filtrasyon aparatı 3-D printer kullanılarak üretilmiştir. Bu aparatlar sağlık çalışanların kullanacağı maskelere montajlamış ve maskelere hepa filtre ve ultra hepa filtre gibi yüksek verimli partikül filtreleri takılmıştır.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğünden gelen talep doğrultusunda, Tıp Fakültesi ‘nde ortamın sterilizasyon işleminde kullanılmak üzere UV lambalar için piyasa araştırması yapılmış ve 30 adet UV lamba teminine yardımcı olunmuştur. Bunun yanı sıra UV lamba kullanımı için “UV Lamba Kullanım Kılavuzu” hazırlanmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen Covid-19 testlerinde kullanılmak üzere TÜTAGEM’de bulunan bir adet TIP-2 güvenlik kabini salgın süresince Tıp Fakültesine devredilmiştir.

HABERLER ve DUYURULAR

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN, COVİD-19 İLE MÜCADELEDE İKİ ÖNEMLİ KATKI DAHA…

27 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, COVID-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA ÜRETTİĞİ KORUYUCU EKİPMANLARIN KAYNAK KODLARINI PAYLAŞIMA AÇTI

22 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU’NDAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KORUYUCU MASKE DESTEĞİ

13 Nisan 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, DALIŞ MASKESİ KULLANILARAK YOĞUN BAKIM MASKESİ ÜRETİLDİ…

9 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KİMYA BÖLÜMÜ’NDEN DEZENFEKTAN ÜRETİMİ…

7 Nisan

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE ÜRETİLEN KORUYUCU MASKELERİN TESLİMATI BAŞLADI

6 Nisan


Bu içerik 30.04.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 933 kez okundu.